TikTok vecht Amerikaanse verkoopverplichting aan

TikTok, de populaire Chinese video-app, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid. Het doel van deze juridische actie is om een wet tegen te houden die het moederbedrijf ByteDance zou dwingen om TikTok te verkopen. Dit markeert het begin van een mogelijk langdurige juridische strijd die uiteindelijk zou kunnen eindigen bij het Hooggerechtshof.

TikTok beweert dat dit de eerste keer is dat het Congres een wet heeft aangenomen die een platform onderwerpt aan een permanent landelijk verbod. Het bedrijf bestempelt de wet als “ongrondwettelijk” en beweert dat het de vrijheid van meningsuiting schendt, een fundamenteel recht in de Verenigde Staten.

Verkoop of verbod

De rechtszaak is een reactie op een wet die onlangs werd ondertekend door president Biden. Deze wet stelt dat TikTok binnen negen maanden verkocht moet worden, een termijn die eventueel met drie maanden kan worden verlengd. Als de verkoop niet binnen deze periode plaatsvindt, wordt de app in feite verboden in de VS.

In de praktijk betekent dit dat de app-stores van Apple en Google, die samen de mobiele markt domineren, de app niet meer mogen aanbieden aan nieuwe klanten. Bovendien mogen hostingbedrijven, die ervoor zorgen dat apps zoals TikTok functioneren, geen zaken meer doen met TikTok.

TikTok stelt in de aanklacht dat een verkoop “gewoonweg niet mogelijk is: niet commercieel, niet technologisch, niet juridisch”. Volgens het bedrijf kan dit niet binnen de gestelde negen maanden worden gerealiseerd. “Er is geen twijfel: de wet dwingt de sluiting van TikTok af per 15 januari 2025, waardoor 170 miljoen Amerikanen die het platform gebruiken het zwijgen wordt opgelegd.”

Het bedrijf beweert ook dat een onafhankelijke Amerikaanse versie van TikTok niet “commercieel haalbaar” is. Dit komt omdat TikTok, net als zijn concurrenten, wereldwijd opereert met content die overal beschikbaar is. Als de app in de VS wordt losgekoppeld van de rest van de wereld, wordt de app een “eiland”, waar gebruikers niets kunnen zien vanuit andere delen van de wereld, waardoor de waarde van de app aanzienlijk wordt verminderd.

Chinese oorsprong

Amerikaanse politici hebben al langere tijd kritiek op TikTok vanwege zijn Chinese oorsprong en het feit dat het onderdeel is van het in China opgerichte ByteDance. Er bestaat angst dat Peking via de app toegang kan krijgen tot de gegevens van miljoenen Amerikanen en dat de overheid via het algoritme van de app desinformatie kan verspreiden. Er is echter nog nooit bewijs geleverd dat dit daadwerkelijk gebeurt. Ook het feit dat veel kinderen de app gebruiken, baart zorgen.

Plaats een reactie